zondag 5 oktober 2014

Boekverslag Het Dwaallicht

1)           Waar gaat het verhaal over? Vat het verhaal samen maximaal 20 woorden.
Het dwaallicht gaat over een man die samen met 3 zwarten vergeefs opzoek gaat naar ene Maria.


2)           Beschrijf in maximaal 100 woorden wat je tijdens het lezen van het boek vond. Had je zin om door te lezen, hoe komt dat volgens jou? Licht je antwoord toe.
Ik had nog nooit eerder een boek gelezen dat in zo’n oude stijl geschreven was en eerlijk gezegd vind ik het wel wat hebben. Woorden waar je nog nooit van gehoord had (zoals sedert) en ook een totaal andere zinsbouw dan degene die ik wel ken spraken me allebei erg aan, misschien omdat het ook een soort puzzel wordt om uit te vogelen wat de schrijver precies bedoelt.  Het enige moment waarop ik niet zoveel zin meer had om door te lezen was tegen het eind toen ze begonnen over godsdienst. Dit was, mede door het oude taalgebruik, erg lastig te begrijpen waardoor ik pas na 3x lezen echt begreep wat er werd bedoelt.

3)           De auteur presenteert in dit boek een visie op de werkelijkheid, ‘de idee’. Welke is dat volgens jou en waarom? Licht toe met handelingen of voorbeelden uit de tekst. Maximaal 100 woorden.
Dit vond ik een lastige vraag omdat mij de idee van dit verhaal niet echt duidelijk is, het gaat over een vergeefse zoektocht naar een ideaal wat niet blijkt te bestaan. Ik heb lang nagedacht over wat de schrijver hiermee zou kunnen bedoelen maar ik kwam er niet uit. Tenslotte heb ik mijn vader om hulp gevraagd en hij vertelde me dat het verhaal op de bijbel slaat, waarbij de drie zwarten voor de drie koningen staan en de zoektocht naar Maria de tocht naar Bethlehem voorstelt. De schrijver wilt zijn visie op het christendom hiermee duidelijk maken, namelijk dat het zinloos is. Nogmaals, hier was ik niet zelf achter gekomen maar mijn vader is erg geïnteresseerd in literatuur die met godsdienst te maken heeft (o.a. Knielen op een bed violen vond hij een erg goed boek).

4)           In hoeverre vind je deze visie actueel? Kunnen lezers anno 2014 iets opsteken van deze visie? Wat heb jij van het lezen van het boek opgestoken, op welke manier heeft het je aan het denken gezet? Minimaal 50 woorden.

Ik vind deze visie van de schrijver zeer actueel, zeker in die tijd. Eigenlijk voorspelde het verhaal een beetje de toekomst want na 1950 zijn steeds meer mensen vraagtekens gaan zetten bij het christelijke geloof en de kerk zoals Elschot al doet in Het Dwaallicht. Tijdens het lezen van het boek heb ik helemaal niet aan deze visie gedacht en het heeft me dan ook niet aan het denken gezet. Wat me wel aan het denken heeft gezet is de manier waarop er wordt omgegaan met de ‘zwarten’ in het boek. Het boek is rond 1945 geschreven en ik dacht eigenlijk dat Nederland/België, welke toch bekendstaan als multiculturele landen, in die tijd al veel minder racistisch was dan wat er in het boek wordt gezegd. Ik weet niet of Elschot hierbij heeft overdreven maar het feit dat ze openlijk voor baviaan worden uitgemaakt, dat iedereen ze minachtend aankijkt en dat ze niet naar binnen gaan bij het politiebureau had ik niet verwacht voor halverwege de 20e eeuw.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten